Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Τεράστια κατολίσθηση στο Πακιστάν(video)

Πιο κάτω είναι το video από την κατολίσθηση που συνέβηκε πλησίον της Hunza στο βόρειο Πακιστάν, στις 12 του Μάη.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Η Γροιλανδία ανυψώνεται λόγω του λιωσίματος των πάγων


Ο πάγος ή καλύτερα ο παγετώνας που καλύπτει την μεγαλύτερη επιφάνεια της Γροιλανδίας λιώνει με ραγδαίους ρυθμούς με αποτέλεσμα την ανύψωση του γιγαντιαίου νησιού, λόγω του βάρους που διαφεύγει. Σε κάποιες περιοχές παρουσιάστηκε ανύψωση μίας ίντσας.

Το πάχος του παγετωνικού μανδύα που καλύπτει την Γροιλανδία φθάνει μέχρι και τα 2km. Το βάρος αυτό πιέζει την χέρσο προς τα κάτω με αποτέλεσμα όταν λιώνουν οι πάγοι να παρατηρείται μια ανύψωση της χέρσου, πανομοιότυπο με το φαινόμενο δράσης-αντίδρασης.


Επιστήμονες αναφέρουν ότι ο πάγος λιώνει τόσο γρήγορα που η ανύψωση είναι εμφανής σε σύντομο για τον γεωλογικό χρόνο διάστημα.

Το λιώσιμο του παγετώνα της Γροιλανδίας παίζει σημαντικό ρόλο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Με τα αποτελέσματα των ερευνών οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η παγκόσμια κοινότητα και αυτοί που βγάζουν αποφάσεις θα ευαισθητοποιηθούν.

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Οι 10 Πιο Θανάσιμοι Σεισμοί

1. 1559: Shaanxi, China



Ένας σεισμός 8.0 Richter ταρακούνησε την επαρχία Shaanxi σκοτώνοντας πάνω από 800.000 άτομα. Ένας σεισμός 30 φορές μεγαλύτερος από τον σεισμό που έζησαν στην Αϊτή πρόσφατα. Οι απώλειες ήταν μεγάλες γιατί ναι μεν είμαστε στο 1559 και τα κτίσματα δεν ήταν εξοπλισμένα για να αντισταθούν στην δύναμη του εγκέλαδου (προσωπικά αναφέρω ότι ούτε τώρα είναι) αλλά συνάμα πυροδοτήθηκαν κατολισθήσεις αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των θυμάτων. Έχουν να λένε ότι σε μια περίμετρο 500 μιλίων τα πάντα ισοπεδώθηκαν.


2. 1976: Tangshan, China


Και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος σεισμός ανήκει στην Κίνα στα βορειανατολικά της χώρας αυτή την φορά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο σεισμούς που είχαν 16 ώρες διαφορά ο ένας από τον άλλο και ήταν του ιδίου μεγέθους(7.8). Οι απώλειες αρχικά υπολογίστηκαν στις 700.000, αλλά ο αριθμός έπεσε στις 250.000. Επιδείνωση στων αριθμό των απώλειών ήταν η απόφαση της Κινεζικής Κυβέρνησης να μην δεχθεί διεθνή βοήθεια.


3. 2004: Tsunami στον Ινδικό Ωκεανό, Sumatra


Στις 26 Δεκεμβρίου του 2004 ένας υποθαλάσσιος σεισμός 9.2 της κλίμακας Richter ταρακούνησε τον πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού ελευθερώνοντας ενέργεια ίση με 23.000 ατομικές βόμβες. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν πλησίον της Sumatra, Ινδονησία. Σε κάποιες περιοχές κύματα ύψους 16 μέτρων κτύπησαν τις ακτές εξαφανίζοντας κάθε ίχνος ζωής. Ο απολογισμός ήταν 228.000 νεκροί.




4. 1920: Haiyuan, China


Στις 16 Δεκεμβρίου του 1920 σεισμός 7.8 στην κλίμακα Richter κτύπησε τηνHaiyuan(Κεντρική Κίνα), αναγκάζοντας ποταμούς να αλλάξουν πορεία και κατολισθήσεις να πυροδοτηθούν. Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε 7 επαρχίες και έγινε αισθητός μέχρι την Νορβηγία!


5. 1923: Kanto, Japan


Ήταν 1 Σεπτεμβρίου του 1923 όταν σεισμός μεγέθους 7.9 κτύπησε τα προάστια της Yokohama και του Τokyo. Λίγα σπίτια ήταν κατοικήσιμα μετά το σεισμό στην ευρύτερη περιοχή. Το 90% των κτισμάτων της Yokohama δηλώθηκαν μερικώς ή ολικός κατεστραμμένα. Στο Tokyo τα 2/5 των κτισμάτων καταστράφηκαν. Απολογισμός 143.000 άνθρωποι νεκροί.


6. 1948: Turkmenistan


Μέσα σε ελάχιστα λεπτά ένας σεισμός μεγέθους 7.2 στην κλίμακα Richter έκανε την πόλη Ashgabat να μοιάζει με σωρό ερειπίων. Εκατοντάδες γιατροί και νοσοκόμες από όλη την τότε Σοβιετική επικράτεια έτρεξαν για βοήθεια. Παρ'όλη την βοήθεια που στάλθηκε 110.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.


7. 2008: Sichuan Province, China


Περισσότεροι από 87.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από 10 εκατομμύρια έμειναν άστεγοι μετά το σεισμό μεγέθους 7.9 που κτύπησε την επαρχία Sichuan. Η ζημιές άγγιξαν τα 85 δις δολάρια. Από τους νεκρούς οι 10.000 ήταν μαθητές πράγμα που ανέδειξε την ακαταλληλότητα των σχολικών εγκαταστάσεων στην Κίνα.








8. 2005: Kashmir, Pakistan


Μια αμφισβητούμενη περιοχή ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν, το Kashmir, έμελλε να είναι στόχος του Εγκέλαδου. Στις 8 Οκτωβρίου σεισμός 7.6 άφησε στο πέρασμά του 79.000 νεκρούς και εκατομμύρια άστεγους σε μια περιοχή που έχει τα δικά της προβλήματα. Το έργο των διασωστικών συνεργείων ήταν δύσκολο λόγω του δύσβατου της περιοχής και αρκετοί από τους τραυματίες και εγκλωβισμένους υπέκυψαν.




9. 1908: Messina, Italy


Ο σεισμός αυτός κτύπησε τον πορθμό της Μεσσίνας, μεταξύ Μεσσίνας και Καλάμπριας, στις 28 Δεκεμβρίου του 1908 και ήταν μεγέθους 7.5. Την μεγαλύτερη ζημιά την προκάλεσε ένα μεταγενέστερο tsunami που κτύπησε τις Ιταλικές ακτές. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πολλές πόλεις καταστράφηκαν. Πολλοί από τους άστεγους της περιοχής στάλθηκαν σε άλλες πόλεις της Ιταλίας αλλά και στις Η.Π.Α.


10. 1970: Chimbote, Peru


Γνωστός και ως ο Μέγας Περουβιανός Σεισμός, ο σεισμός αυτός έλαβε χώρα στην παραλιακή πόλη του Chimbote στις 31 Μαΐου του 1970 και ήταν μεγέθους 7.9 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στον υποθαλάσσιο χώρο 20km μακριά από της ακτές. Απολογισμός 70.000 νεκροί και πάνω από 800.000 άστεγοι. Με τον σεισμό αυτό πυροδοτήθηκαν μεγάλης κλίμακας κατολισθήσεις οι οποίες έθαψαν ολόκληρα χωριά.

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Επικίνδυνοι Δρόμοι: Βολιβία, El Camino de la Muerte

El Camino de la Muerte ή Death Road ή Δρόμος του Θανάτου που όπως κι αν το διαβάσεις καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα δρόμο που δεν σηκώνει μαγκιές. Πρόκειται για τον δρόμο που ενώνει την πρωτεύουσα της Βολιβίας, La Paz με το χωριό Coroico και έχει μήκος 60 χιλιομέτρων στις Βολιβιανές Άνδεις. Στον δρόμο αυτό υπολογίζεται ότι χάνουν την ζωή τους 200 - 300 άτομα ετησίως. Δείτε τις φωτογραφίες και το βιντεάκι και πείτε μου αν έχετε παράπονο από τις συγκοινωνίες στην χώρα μας.













Θέλω να σας ενημερώσω στο σημείο αυτό ότι κυκλοφόρησε ένα e-mail με φωτογραφίες του δρόμου αυτού που με μια μικρή έρευνα που έκανα δεν είχε μόνο φωτογραφίες από το El Camino de la Muerte αλλά και από το Guoliangcun Tunnel, που βρίσκεται μίλια μακριά και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα

Χταπόδι Vs Καρχαρίας

Μπορεί ο καρχαρίας να θεωρείται επικίνδυνος για τους ανθρώπους αλλά όπως φαίνεται στο πιο κάτω βίντεο το χταπόδι είχε μεγάλη όρεξη για φαγητό και ο καρχαρίας ήταν το ιδανικό γεύμα. Όλα αυτά διαδραματίστηκαν σε ένα ενυδρείο στις Η.Π.Α. Απίστευτος και ο σχολιασμός του δημοσιογράφου.


Web Cam για το ηφαίστειο Eyjafjallajökull, Ισλανδία


Εάν θελήσετε ποτέ να δείτε το ηφαίστειο Εyjafjallajökull κατά την διάρκεια της δράσης του δεν έχετε παρά να πατήσετε εδώ και να δείτε ζωντανά της εικόνες που στέλνει η κάμερα. Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχει και θερμική κάμερα.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Ενοικιάστε το δικό σας νησί - Μέρος 1ο

Να ενοικιάσεις ένα νησί δεν είναι μόνο για τους πάμπλουτους. Πιο κάτω σας προτείνω 6 προορισμούς - νησιά όπου μπορείτε να ενοικιάσετε για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα της πόλης.


1. Sindabezi Island: Βρίσκεται στη Ζάμπια (Αφρική) και κοντά στους καταρράκτες της Βικτώριας. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 10 άτομα στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια(4) που υπάρχουν στο νησάκι αυτό. Οι τιμές ξεκινουν απο 400 ευρώ το άτομο ανά μέρα και δεν είναι και πολλά αν θες να ζήσεις την μαγεία του ποταμού Ζάμβεση και των καταρρακτών της Βικτώριας. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται τα γεύματα, το μπαρ και διάφορες δραστηριότητες. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.



2. Villa L'ilot: Είναι ένα μικρό νησί στις ανατολικές ακτές του Μαυρίκιου στο οποίο βρίσκεται μια πολυτελής βίλα(320m2) με όλες τις ανέσεις, πισίνα καθώς και 2 υπηρέτες δίπλα σας για 8-16 ώρες να σας βοηθούν. Η πρόσβαση γίνεται και με αυτοκίνητο αφού το νησάκι ενώνεται με προβλήτα. Οι τιμές κυμαίνονται από 400-800 ευρώ την ημέρα αναλόγως με το πόσα άτομα θα διαμένουν. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.



3. Isle de Patiras: Βρίσκεται στον ποταμό Garonne στην επαρχία Gironde της Γαλλίας. Έχει δυο καταλλήλως διαμορφωμένα αγροτόσπιτα: το Trompeloup(8-10 άτομα) και Cazeau(μέχρι 5 άτομα). Οι τιμές είναι εβδομαδιαίες και έχουν ως εξής: Trompeloup-900 ευρώ, Cazeau-600 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.



4. Castilla de la Isla del Burguillo: Πρόκειται για ένα ιδιόκτητο κάστρο στο νησί του Burguillo που βρίσκεται έξω από την πόλη Avila της Κεντρικής Ισπανίας. Το ενοίκιο αγγίζει τα 2800 ευρώ την βδομάδα μη συμπεριλαμβανομένου τα διατροφικά έξοδα. Για πληροφορίες εδώ.



5. The House in the Sea: Βρίσκεται στις νοτιοδυτικές ακτές της Αγγλίας πλησίον της πόλης Cornwall. Τιμή: 200 ευρώ η διανυκτέρευση. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται πρόγευμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.



6. Aateli Island: Πρόκειται για ένα νησί στην λίμνη Vuokatti στην Φινλανδία. Στο νησί βρίσκεται η Villa Fregatti, εξοπλισμένη με 3 υπνοδωμάτια, υδρομασάζ, τζάκι κ.ά. Οι τιμές ξεκινούν από 1475 ευρώ/ημέρα Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, 1295 ευρώ/ημέρα Δευτέρα-Πέμπτη και 8950 ευρώ για ολόκληρη βδομάδα. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Strange World το τραγούδι

Σας προτείνω να ακούσετε το πιο κάτω τραγούδι το οποίο βαφτίζω και σαv soundtrack του blog μου. Τραγούδι με ωραία μελωδία και στίχο. Εγώ αυτό που κράτησα είναι "This world that we have wasted has kept us very well. When science now is sacred who will save us from ourselves".


Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Ο υψηλότερος καταρράκτης του κόσμου


Βρίσκεται στην Βενεζουέλα(Venezouela) κοντά στα σύνορα με την Βραζιλία(Brazil) και την Γουιάνα(Guyana). Ονομάζεται Angel Falls(Salto Ángel)προς τιμή του πιλότου Jimmie Angel που προσγειώθηκε με το αεροπλάνο του στην κορυφή του καταρράκτη το 1937.
Τα νερά του καταρράκτη πέφτουν από το ύψος των 807 μέτρων και αρκετό νερό εξατμίζεται ή παρασύρεται από ανέμους μέχρι να φτάσει στο έδαφος.

Συμπεριλαμβάνεται φυσικά στον χάρτη της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Απίστευτες φωτογραφίες από την έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull στην Ισλανδία

Όταν βρήκα αυτές τις φωτογραφίες καθώς έψαχνα για κάτι άσχετο έμεινα έκπληκτος. Αξίζει πραγματικά να ακολουθήσετε τον πιο κάτω σύνδεσμο και πιστέψτε με όταν δείτε τις φωτογραφίες θα με θυμηθείτε.
Πρόκειται για ένα σετ από 35 φωτογραφίες που ελήφθησαν από τις 15 μέχρι και τις 18 του Απρίλη, περίοδο που το ηφαίστειο ήταν εν δράσει.

Η Google βάζει το Earth View στο Google Maps


Εάν σας αρέσει να κάνετε τον γύρο του κόσμου μέσα από το Google Earth τότε πρέπει να μάθετε ότι η Google πρόσθεσε το Earth View στο Google Maps έτσι ώστε να μην χρειάζεται να αφήνετε από τον browser σας και να ανοίγετε το Google Earth.