Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Βόρειο Σέλας ή αλλιώς Aurora Borealis


Το Βόρειο Σέλας είναι φωτεινό ουράνιο σώμα που συμβαίνει στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας κυρίως στις πολικές περιοχές. Το φαινόμενο αυτό είναι από τα ομορφότερα που προσφέρει η Φύση σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις.
Το Σέλας εμφανίζεται κυρίως στις βορειοδυτικές ακτές της Γροιλανδίας και γενικότερα σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη πλησίον του βορείου πόλου.

Τι είναι όμως το Βόρειο Σέλας?

Μέσα από μελέτες και δημοσιεύσεις διαφόρων επιστημών η δεσπόζουσα θεωρεία που αποδείχθηκε και πειραματικά είναι ότι τα ατμοσφαιρικά στρώματα δέχονται βομβαρδισμό από ηλεκτρόνια που προέρχονται από ρεύματα φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο(ηλιακός άνεμος ή μαγνητική καταιγίδα).

Τι πίστευαν οι φυλές της περιοχής για το φαινόμενο?
  • Οι Σουηδοί πίστευαν πως ήταν αντανακλάσεις από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες ψάχνοντας του Ταράνδους τους.
  • Οι Φινλανδοί ότι ήταν Αγγέλοι του Κυρίου που κυνηγούσαν δαίμονες
  • Οι Λάπωνες έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, σταμάταγαν τα έλκηθρα και μάζευαν τα κουδούνια για να μην γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας και τους πάρει.
  • Στην δυτική ακτή της Νορβηγίας οι κάτοικοι πίστευαν μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα πως το βόρειο Σέλας είναι γριές ανύπαντρες γυναίκες στον ουρανό που χορεύουν κουνώντας τα λευκά μαντήλια τους.
  • Αρχαιότερα πίστευαν πως το Σέλας ήταν η αντανάκλαση των ασπίδων που κρατούσαν οι Βαλκυρίες(νεκρές παρθένες).
  • Οι Εσκιμώοι πίστευαν πως είναι οι ψυχές των νεκρών που αναζητούν τους δικούς τους. Έτσι κατά την διάρκεια του φαινομένου ούτε μιλούσαν ούτε σφύριζαν φοβούμενοι μη κατεβεί το Σέλας χαμηλά και τους αρπάξει αναγνωρίζοντας τους από την φωνή.
  • Και οι Ινδιάνοι του Καναδά πίστευαν πως το Βόρειο Σέλας ήταν οι τεράστιες φωτιές που άναβαν τα ουράνια δαιμόνια όταν μαγείρευαν φάλαινες για να φάνε!!!
  • Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί η άγρια εκμετέλευση του φαινομένου κατά το Μεσαίωνα από την εκκλησιαστική τότε εξουσία ως προμήνυμα κακού σκορπώντας έτσι το φόβο στους πιστούς, παίρνοντας από αυτούς τεράστιες περιουσίες για άφεση αμαρτιών.

Παρακολουθήστε το βίντεο με φωτογραφίες του αινιγματικού αυτού φαινομένου:


Δεν υπάρχουν σχόλια: