Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Ταξίδι στο βαθύτερο τμήμα του Ωκεανού



Ήταν στις 23 Ιανουαρίου του 1960 όταν το βαθυσκάφος Trieste(από την ομώνυμη πόλη της Ιταλίας όπου και κατασκευάστηκε) έφτασε στο βαθύτερο μέρος του ωκεανού επανδρωμένο με δύο ωκεανογράφους-υδροναύτες, τον Ελβετό Jacques Piccard (υιό του σχεδιαστή του βαθυσκάφους) και τον Αμερικανό Don Walsh (αξιωματικό του Αμερικανικού Ναυτικού).


Το ταξίδι έφτασε στο βάθος των 11km από την επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή Challenger Deep στην τάφρο Marianna στα νότια της Ιαπωνίας. Για να φτάσουν σε αυτό το βάθος οι δύο υδροναύτες χρειάστηκαν σχεδόν 5 ώρες ενώ κατά την διάρκεια της καθόδου έτρωγαν σοκολάτες για να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους. Για να επικοινωνήσουν με το σκάφος που βρισκόταν στην επιφάνεια το μήνυμα τους χρειαζόταν γύρω στα 7 δευτερόλεπτα για να πάει και άλλα 7 για να επιστρέψει.

Στο πυθμένα του ωκεανού παρατήρησαν με τον φωτισμό του βαθυσκάφους τις μορφές ζωής εκεί αφού συνάντησαν γαρίδες και κάποια πλατύλεπτα ψάρια. Δεν κάθισαν για πολύ στον πυθμένα αφού ράγισε ένα από τα ενισχυμένα παράθυρα αναγκάζοντας τους να ανέβουν στην επιφάνεια, ένα ταξίδι που κράτησε σε αντίθεση με την κάθοδο μόλις 3 ώρες και 15 λεπτά.

Να αναφέρουμε ότι ο Jacques Piccard πέθανε το 2008 σε ηλικία 86 ετών και ο Don Walsh είναι 78 ετών και ζει και εργάζεται στο Oregon των ΗΠΑ αναλαμβάνοντας 5 εκθέσεις τον χρόνο που σχετίζονται με την εξερεύνηση των ωκεανών.

Φέτος η ανθρωπότητα γιορτάζει τα 50 χρόνια από την βαθύτερη "βουτιά". Παρακολουθήστε το βίντεο αφιερωμένο στους 2 υδροναύτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: