Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Να σας συστήσω την Ισλανδία


Γενικά Χαρακτηριστικά
Η Ισλανδία είναι ένα νησί που βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό μεταξύ Ευρώπης και Βορείου Αμερικής. Η έκταση του νησιού φτάνει τα 103.000 km². Πρωτεύουσα είναι το Ρεϋκιαβικ(Reykjavík) με πληθυσμό 118.00, περισσότερο από το μισό του συνολικού πληθυσμού του νησιού που είναι 320.000. Για να καταλάβετε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη έχει πληθυσμό μόλις 30.000 κατοίκους.

Κλίμα
Όσον αφορά το κλίμα της Ισλανδίας μην σας ξεγελά το όνομα της(ice-land). Τα καλοκαίρια είναι ξηρά και δροσερά, ενώ οι χειμώνες σχετικά ήπιοι, για το γεωγραφικό πλάτος της χώρας, και με αρκετά ισχυρούς ανέμους. Η μέση θερμοκρασία στην πρωτεύουσα Ρέυκιαβικ είναι 11˚C τον Ιούλιο και -1 °C το Φεβρουάριο. Σημαντικό ρόλο όσον αφορά το κλίμα της Ισλανδία παίζει το Ρεύμα του Κόλπου όπου οδηγεί θερμές υδάτινες μάζες από τον κόλπο του Μεξικού μέχρι και την δυτική Ευρώπη. Το 10% του εδάφους της είναι καλυμμένο με μόνιμο πάγο(παγετώνες).
Άλλα χαρακτηριστικά της Ισλανδίας
Η Ισλανδία είναι μία νεαρή γεωλογικά περιοχή, η οποία βρίσκεται πάνω στη μεσοωκεάνεια ράχη του Ατλαντικού. Η θέση αυτή σημαίνει έντονη γεωλογική δραστηριότητα και μεγάλο αριθμό ηφαιστείων, όπως τα Χέκλα (Hekla), Ελντγκιάου (Eldgjá), Χερδουμπρέιδ (Herðubreið) και Έλντφετλ (Eldfell). Το νησί είναι ένα από τα δύο μέση παγκόσμια, στα οποία η μεσοωκεάνια ράχη ανέρχεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσης έρευνας των σχηματισμών της.
Στην Ισλανδία υπάρχει επίσης πληθώρα από γκέιζερ (θερμοπίδακες, ισλ. Γκεϊσίρ, Geysir), με πιο γνωστά το Γκέιζερ (από το οποίο προέρχεται η διεθνής ονομασία του θερμοπίδακα) και το Στρόκουρ (Strokkur). Μετά από μία περίοδο αδράνειας, το Γκέιζερ επανήλθε ενεργά μετά από τους σεισμούς του 2000. Με το δυναμικό της γεωθερμίας να υφίσταται έντονη εκμετάλλευση, αλλά και επειδή πολλοί ποταμοί και καταρράκτες είναι κατάλληλοι για υδροηλεκτρικά έργα, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε θερμό νερό και θέρμανση από φυσικές πηγές.
Η Ισλανδία έχει 3 Εθνικά Πάρκα από τα οποία το ένα(Þingvellir National Park) συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO(UNESCO World Heritage).
Άλλα αξιοθέατα είναι το Blue Lagoon, μια φυσική πισίνα με ιαματικά νερά, η Mývatn, λίμνη με ενεργούς υποθαλάσσιους κρατήρες, το Gullfoss, οι ωραιότεροι καταρράκτες του νησιού, τα Geysir, θερμοπίδακες που εκτινάσσουν θερμό νερό ανά 10 με 15 λεπτά και άλλα αξιοθαύμαστα φυσικά κατασκευάσματα.
Αν θελήσετε να ταξιδέψετε ποτέ στην Ισλανδία θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:
Το νησί έχει 2 αεροδρόμια, ένα στην πρωτεύουσα Ρεϋκιαβικ(Reykjavík) και ένα στο Κέφλαβικ(Keflavík).
Οι αεροπορικές εταιρείες που κάνουν πτήσεις από και προς το νησί είναι η Icelandair, η Iceland Express, η SAS και η German Wings.

Δεν υπάρχουν σχόλια: