Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Να σας συστήσω την Ισλανδία


Γενικά Χαρακτηριστικά
Η Ισλανδία είναι ένα νησί που βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό μεταξύ Ευρώπης και Βορείου Αμερικής. Η έκταση του νησιού φτάνει τα 103.000 km². Πρωτεύουσα είναι το Ρεϋκιαβικ(Reykjavík) με πληθυσμό 118.00, περισσότερο από το μισό του συνολικού πληθυσμού του νησιού που είναι 320.000. Για να καταλάβετε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη έχει πληθυσμό μόλις 30.000 κατοίκους.

Κλίμα
Όσον αφορά το κλίμα της Ισλανδίας μην σας ξεγελά το όνομα της(ice-land). Τα καλοκαίρια είναι ξηρά και δροσερά, ενώ οι χειμώνες σχετικά ήπιοι, για το γεωγραφικό πλάτος της χώρας, και με αρκετά ισχυρούς ανέμους. Η μέση θερμοκρασία στην πρωτεύουσα Ρέυκιαβικ είναι 11˚C τον Ιούλιο και -1 °C το Φεβρουάριο. Σημαντικό ρόλο όσον αφορά το κλίμα της Ισλανδία παίζει το Ρεύμα του Κόλπου όπου οδηγεί θερμές υδάτινες μάζες από τον κόλπο του Μεξικού μέχρι και την δυτική Ευρώπη. Το 10% του εδάφους της είναι καλυμμένο με μόνιμο πάγο(παγετώνες).
Άλλα χαρακτηριστικά της Ισλανδίας
Η Ισλανδία είναι μία νεαρή γεωλογικά περιοχή, η οποία βρίσκεται πάνω στη μεσοωκεάνεια ράχη του Ατλαντικού. Η θέση αυτή σημαίνει έντονη γεωλογική δραστηριότητα και μεγάλο αριθμό ηφαιστείων, όπως τα Χέκλα (Hekla), Ελντγκιάου (Eldgjá), Χερδουμπρέιδ (Herðubreið) και Έλντφετλ (Eldfell). Το νησί είναι ένα από τα δύο μέση παγκόσμια, στα οποία η μεσοωκεάνια ράχη ανέρχεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσης έρευνας των σχηματισμών της.
Στην Ισλανδία υπάρχει επίσης πληθώρα από γκέιζερ (θερμοπίδακες, ισλ. Γκεϊσίρ, Geysir), με πιο γνωστά το Γκέιζερ (από το οποίο προέρχεται η διεθνής ονομασία του θερμοπίδακα) και το Στρόκουρ (Strokkur). Μετά από μία περίοδο αδράνειας, το Γκέιζερ επανήλθε ενεργά μετά από τους σεισμούς του 2000. Με το δυναμικό της γεωθερμίας να υφίσταται έντονη εκμετάλλευση, αλλά και επειδή πολλοί ποταμοί και καταρράκτες είναι κατάλληλοι για υδροηλεκτρικά έργα, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε θερμό νερό και θέρμανση από φυσικές πηγές.
Η Ισλανδία έχει 3 Εθνικά Πάρκα από τα οποία το ένα(Þingvellir National Park) συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO(UNESCO World Heritage).
Άλλα αξιοθέατα είναι το Blue Lagoon, μια φυσική πισίνα με ιαματικά νερά, η Mývatn, λίμνη με ενεργούς υποθαλάσσιους κρατήρες, το Gullfoss, οι ωραιότεροι καταρράκτες του νησιού, τα Geysir, θερμοπίδακες που εκτινάσσουν θερμό νερό ανά 10 με 15 λεπτά και άλλα αξιοθαύμαστα φυσικά κατασκευάσματα.
Αν θελήσετε να ταξιδέψετε ποτέ στην Ισλανδία θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:
Το νησί έχει 2 αεροδρόμια, ένα στην πρωτεύουσα Ρεϋκιαβικ(Reykjavík) και ένα στο Κέφλαβικ(Keflavík).
Οι αεροπορικές εταιρείες που κάνουν πτήσεις από και προς το νησί είναι η Icelandair, η Iceland Express, η SAS και η German Wings.

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Το φαινόμενο στην Δρούσια: Ψευδαίσθηση ή Μαγνητική Ανωμαλία


Σίγουρα όλοι γνωρίζετε τον δρόμο έξω από το χωριό Δρούσια στην Κύπρο. Όπου ενώ βλέπεις τον δρόμο να ανηφορίζει στην πραγματικότητα είναι κατηφόρα. Από δική μου εμπειρία σας λέω ότι έμεινα έκπληκτος από το φαινόμενο αυτό μιας και είμαι ένα σχετικά δυσκολόπιστο άτομο ειδικά όταν πρόκειται για επιστημονικά φαινόμενα.

Μετά από έρευνες στην περιοχή της Δρούσιας οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για οπτική ψευδαίσθηση ή αλλιώς οφθαλμαπάτη.

Η οπτική αντίληψη του ανθρώπου εξαρτάται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από το background της εκάστοτε εικόνας. Πιο συγκεκριμένα, όταν π.χ. έχουμε έναν δρόμο με ελαφρά κλίση τον αντιλαμβανόμαστε ως ανηφόρα, κατηφόρα ή ισιάδα εξαιτίας της σύγκρισης του με το περιμετρικό του περιβάλλον. Όταν το background λείπει, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να κρίνουμε την κλίση οποιασδήποτε επιφάνειας.
Επίσης, όταν το background φέρει κάποια μη αναμενόμενα στοιχεία, όπως π.χ. υπερβολική κλίση των δένδρων λόγω ιδιαίτερων συνθηκών στην περιοχή (διόλου σπάνιο), τότε το ίδιο ωθεί την οπτική μας αντίληψη σε λανθασμένα συμπεράσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως υπάρχει οπτική επαφή με τον ορίζοντα και οπότε ένα σίγουρο μέτρο σύγκρισης ώστε να αποφύγουμε την οπτική ψευδαίσθηση. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις όπου ο ορίζοντας δεν φαίνεται, όπως σε βουνά και λόφους, με αποτέλεσμα να ωθούμαστε στην οπτική ψευδαίσθηση.

Σίγουρα εμείς οι Κύπριοι θα νομίζουμε φυσικά ότι το φαινόμενο αυτό το συναντάμε μόνο στην Κύπρο μιας και έχουμε το σύνδρομο της μοναδικότητας ή καλύτερα στην κυπριακή "σαν την Κύπρο εν εσσιει" ή είμαστεν οι καλύτεροι σε ούλλα.

Μην εκπλαγείτε που θα σας το πω, αλλά μέρη σαν αυτό στην Δρούσια υπάρχουν ακόμα 100 περίπου ανά τον κόσμο.

Ενδεικτικά κάποιες περιοχές :

Australia: Στο Forrestfield της δυτικής Αυστραλίας, σε κομμάτι της οδού Holmes Road που οι ντόπιοι ονομάζουν Gravity Hill.
Belize: Στην οδό Hummingbird Highway, στο μέσο της διαδρομής μεταξύ Dangriga και Belmopan.
Brazil: Η τοποθεσία Belo Horizonte στην οδό Rua do Amendoim.
Gemany: Στο Hessen, στην οδό L3053 μεταξύ Butzbach και Hausen.
Dominican Republic: Η τοποθεσία Polo Magnetico στην οδό προς το Polo (Barahona).
Greece: Στο όρος Πεντέλη, στο δρόμο από την Αθήνα προς τη Νέα Μάκρη, δίπλα από το σταυροδρόμι προς τη Σπηλιά του Νταβέλη.
India: Τοποθεσία Magnetic Hill στην περιοχή Ladakh της Ινδίας.
Indonesia: Στο όρος Kelud στην ανατολική Java.
Ireland: Στο όρος Comeragh στην περιοχή Co. Waterford, στο δρόμο προς τους καταρράχτες Mahon.
Israel: Χωματόδρομος δίπλα στην Ιερουσαλήμ, γνωστός και ως Gravity Road.
Italy: Στην πόλη Montagnaga της επαρχίας Trento.
Canada: Στο Moncton του New Brunswick, η τοποθεσία Magnetic Hill.
Malaysia: Στην οδό Kimanis- Keningau, δίπλα στην πόλη Sabah.
U.K. : Στο Buckinghamshire του Aston Clinton, στην περιοχή Dancer’s End.
Barbados: Η τοποθεσία Morgan- Lewis Hill στο St. Andrew.
Poland: Στην οδό Strazacka, 18 χιλιόμετρα νότια του Jelenia Gora στο Karpacz Gorny.
Portugal: Στην περιοχή Braga, κομμάτι του δρόμου που περνάει μέσα από το παρακείμενο δάσος, δίπλα σε εκκλησία αφιερωμένη στον Born Jesus.
Serbia: Τοποθεσία στο όρος Radan, δίπλα στο Lebane.
Scotland: Τοποθεσία Electric Brae στο Ayrshire, στην οδό A719 μεταξύ Dunure και Croy Bay.
U.S.A.: Κατά μήκος των ΗΠΑ έχουμε εντοπίσει πάνω από 50 «δρόμους αντιβαρύτητας»

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Αιολική Ενέργεια στην Δανία




Στην Δανία η αιολική ενέργεια που παράγεται τροφοδοτεί το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Σκανδιναβική χώρα. Η περισσότερη αιολική ενέργεια συγκεντρώνετε από μεγάλα αιολικά πάρκα κτισμένα είτε στην γη ή στα παράκτια νερά.




Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, συνολικά 91 ανεμογεννήτριες που φθάνουν τα 114 μέτρα πάνω από τα νερά της Βόρειας Θάλασσας καλύπτουν 30 χιλιόμετρα στα παράλια των ακτών της Δανίας. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο που βρίσκεται εντός της θαλάσσης.


Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Grand Canyon Skywalk



Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Η κατασκευή του Skywalk ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2007 μετά από 2.5 χρόνια σκληρής δουλειάς και πρωτοποριακής μηχανικής κοστίζοντας συνολικά 30 εκατομμύρια δολάρια.


Εκεί μπορείς να περπατήσεις πάνω σε ένα γυαλί πάχους 4 ιντσών για 22 μέτρα περίπου και να έχεις από κάτω σου ένα κενό ύψους 1200 μέτρων. Το Skywalk βρίσκεται στο Gran Canyon στην πολιτεία Αριζόνα των ΗΠΑ. Από ότι λέγετε η θέα από εκεί είναι εκπληκτική, αλλά θα αφήσω τις φωτογραφίες να μιλήσουν από μόνες τους.




Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι το αξιοθαύμαστο αυτό οικοδόμημα ανήκει και διαχειρίζεται από τους Ινδιάνους Hualapai.

Πιο κάτω ακολουθεί ένα βίντεο που αφορά το Grand Canyon Skywalk:


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Ταξίδι στο βαθύτερο τμήμα του Ωκεανού



Ήταν στις 23 Ιανουαρίου του 1960 όταν το βαθυσκάφος Trieste(από την ομώνυμη πόλη της Ιταλίας όπου και κατασκευάστηκε) έφτασε στο βαθύτερο μέρος του ωκεανού επανδρωμένο με δύο ωκεανογράφους-υδροναύτες, τον Ελβετό Jacques Piccard (υιό του σχεδιαστή του βαθυσκάφους) και τον Αμερικανό Don Walsh (αξιωματικό του Αμερικανικού Ναυτικού).


Το ταξίδι έφτασε στο βάθος των 11km από την επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή Challenger Deep στην τάφρο Marianna στα νότια της Ιαπωνίας. Για να φτάσουν σε αυτό το βάθος οι δύο υδροναύτες χρειάστηκαν σχεδόν 5 ώρες ενώ κατά την διάρκεια της καθόδου έτρωγαν σοκολάτες για να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους. Για να επικοινωνήσουν με το σκάφος που βρισκόταν στην επιφάνεια το μήνυμα τους χρειαζόταν γύρω στα 7 δευτερόλεπτα για να πάει και άλλα 7 για να επιστρέψει.

Στο πυθμένα του ωκεανού παρατήρησαν με τον φωτισμό του βαθυσκάφους τις μορφές ζωής εκεί αφού συνάντησαν γαρίδες και κάποια πλατύλεπτα ψάρια. Δεν κάθισαν για πολύ στον πυθμένα αφού ράγισε ένα από τα ενισχυμένα παράθυρα αναγκάζοντας τους να ανέβουν στην επιφάνεια, ένα ταξίδι που κράτησε σε αντίθεση με την κάθοδο μόλις 3 ώρες και 15 λεπτά.

Να αναφέρουμε ότι ο Jacques Piccard πέθανε το 2008 σε ηλικία 86 ετών και ο Don Walsh είναι 78 ετών και ζει και εργάζεται στο Oregon των ΗΠΑ αναλαμβάνοντας 5 εκθέσεις τον χρόνο που σχετίζονται με την εξερεύνηση των ωκεανών.

Φέτος η ανθρωπότητα γιορτάζει τα 50 χρόνια από την βαθύτερη "βουτιά". Παρακολουθήστε το βίντεο αφιερωμένο στους 2 υδροναύτες.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Βόρειο Σέλας ή αλλιώς Aurora Borealis


Το Βόρειο Σέλας είναι φωτεινό ουράνιο σώμα που συμβαίνει στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας κυρίως στις πολικές περιοχές. Το φαινόμενο αυτό είναι από τα ομορφότερα που προσφέρει η Φύση σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις.
Το Σέλας εμφανίζεται κυρίως στις βορειοδυτικές ακτές της Γροιλανδίας και γενικότερα σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη πλησίον του βορείου πόλου.

Τι είναι όμως το Βόρειο Σέλας?

Μέσα από μελέτες και δημοσιεύσεις διαφόρων επιστημών η δεσπόζουσα θεωρεία που αποδείχθηκε και πειραματικά είναι ότι τα ατμοσφαιρικά στρώματα δέχονται βομβαρδισμό από ηλεκτρόνια που προέρχονται από ρεύματα φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο(ηλιακός άνεμος ή μαγνητική καταιγίδα).

Τι πίστευαν οι φυλές της περιοχής για το φαινόμενο?
  • Οι Σουηδοί πίστευαν πως ήταν αντανακλάσεις από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες ψάχνοντας του Ταράνδους τους.
  • Οι Φινλανδοί ότι ήταν Αγγέλοι του Κυρίου που κυνηγούσαν δαίμονες
  • Οι Λάπωνες έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, σταμάταγαν τα έλκηθρα και μάζευαν τα κουδούνια για να μην γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας και τους πάρει.
  • Στην δυτική ακτή της Νορβηγίας οι κάτοικοι πίστευαν μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα πως το βόρειο Σέλας είναι γριές ανύπαντρες γυναίκες στον ουρανό που χορεύουν κουνώντας τα λευκά μαντήλια τους.
  • Αρχαιότερα πίστευαν πως το Σέλας ήταν η αντανάκλαση των ασπίδων που κρατούσαν οι Βαλκυρίες(νεκρές παρθένες).
  • Οι Εσκιμώοι πίστευαν πως είναι οι ψυχές των νεκρών που αναζητούν τους δικούς τους. Έτσι κατά την διάρκεια του φαινομένου ούτε μιλούσαν ούτε σφύριζαν φοβούμενοι μη κατεβεί το Σέλας χαμηλά και τους αρπάξει αναγνωρίζοντας τους από την φωνή.
  • Και οι Ινδιάνοι του Καναδά πίστευαν πως το Βόρειο Σέλας ήταν οι τεράστιες φωτιές που άναβαν τα ουράνια δαιμόνια όταν μαγείρευαν φάλαινες για να φάνε!!!
  • Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί η άγρια εκμετέλευση του φαινομένου κατά το Μεσαίωνα από την εκκλησιαστική τότε εξουσία ως προμήνυμα κακού σκορπώντας έτσι το φόβο στους πιστούς, παίρνοντας από αυτούς τεράστιες περιουσίες για άφεση αμαρτιών.

Παρακολουθήστε το βίντεο με φωτογραφίες του αινιγματικού αυτού φαινομένου:


Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Tristan Da Cunha Το Νησί στο Πουθενά

Το Τριστάν ντα Κούνια είναι το πιο απομονωμένο αρχιπέλαγος στον κόσμο.



Το Τριστάν ντα Κούνια είναι μια συστάδα από απομονωμένα ηφαιστειακά νησιά στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, 2.816 χμ από την Νότια Αφρική και 3.360 χμ από την Νότια Αμερική. Είναι εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Αγίας Ελένης, που βρίσκεται 2.173 χμ βόρεια. Το Έδαφος αποτελείται από ένα κύριο νησί, το Τριστάν ντα Κούνια (έκταση: 98 χμ²), καθώς και μερικά ακατοίκητα νησιά: Απρόσιτη Νήσος (Inaccessible Island) και τα Νησιά Αηδονιού (Nightingale Islands). Η Νήσος Γκαφ (Gouph Island), που βρίσκεται 395 χμ νοτιοανατολικά της κύριας νήσου, αποτελεί επίσης τμήμα του Εδάφους.



Δημογραφικά Χαρακτηριστικά

Τα νησιά έχουν έναν πληθυσμό 272 ατόμων. Ο κύριος οικισμός είναι το Εδιμβούργο των 7 Θαλασσών, που τοπικά είναι γνωστός ως "Ο Οικισμός" ("The Settlement"). Η κύρια θρησκεία είναι ο Χριστιανισμός, με τα δόγματα της Αγγλικανικής και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Υπάρχουν περιπτώσεις προβλημάτων υγείας λόγω της ενδογαμίας, όπως το άσθμα και το γλαύκωμα, που οφείλονται κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους στους αναπόφευκτους γάμους μεταξύ στενά συγγενικών ατόμων, για παράδειγμα οι γάμοι μεταξύ δεύτερων ξαδερφιών, που έχουν πολύ μικρές δεξαμενές γονιδίων.
Η απομονωμένη τοποθεσία των νησιών κάνει δύσκολη την μετακίνηση στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν υπάρχει αεροδρόμιο, και τα νησιά μπορεί να προσεγγιστούν μόνο με πλοίο. Αλιευτικά σκάφη από την Νότια Αφρική τακτικά εξυπηρετούν τα νησιά. Το "RMS Saint Helena" παλαιότερα συνέδεε τα νησιά με την Νότια Αφρική, και το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Αγίας Ελένης και της Νήσου της Αναλήψεως, αλλά πλέον δεν πηγαίνει στο Τριστάν ντα Κούνια.

Νησιώτες και Ναυτικοί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο



Το Συμβούλιο του Νησιού την δεκαετία του '30